Restorative Yoga Specialisatie ervaringen

Recensie uit de nieuwsbrief van de VYN van de Restorative Yoga workshop tijdens het Yogacongres in Elspeet:

Een wellness gevoel

Een aangenaam gezicht de vele kussens en bolsters die de zaal vullen tijdens de workshop Restorative Yoga. Het geeft me al een wellness gevoel. Als yogamensen zijn we gewend aan rekken en strekken nu gaat het om ‘comfortabel in een houding zijn’! Met het juiste woord- en stemgebruik, wat Diana op prettige wijze doet, verleidt ze me en ik hou focus op mijn adem.
Een houding hou je minimaal 10-20 minuten aan, vandaar de kussens die je ondersteunen op allerlei plekken rond je lichaam zodat het geheel comfortabel aanvoelt. De tijd is nodig om je spieren te laten ontspannen en je geheel over te geven aan de houding. Het parasympatisch zenuwstelsel kan zo geactiveerd worden.
In de eerste oefening een achteroverbuiging, ik lig op een bolster die mijn gehele rug ondersteunt, ik voel zwaarte in mijn onderrug en wil het wegdrukken, maar juist het toelaten en zwaar laten worden maakt het zacht en het verdwijnt.
De tweede houding is de ‘Zeemeermin’. De bolster ligt nu onder mijn benen en ze worden ingepakt met een lap of deken, zodat ze bij elkaar blijven zonder moeite.
De adem laten doorstromen door je benen geeft verruiming. Een liggende twist is de volgende. Doordat eerst rechts wordt gedaan ervaar ik het verschil en bemerk ik wat het met me doet. Na de totale extra ontspanning, adem laten doorstromen door je rug, lijkt het of ik een weekend in een wellness centrum ben geweest!

Vera Boon, juni 2018

 

Tijdens mijn allereerste ervaring met Restorative Yoga in een workshop bij Diana was meteen de fysieke ontspanning voelbaar. Het voorgaande jaar had ik mijn zoon die door een psychotische periode ging thuis opgevangen. Op het moment van de workshop was alles achter de rug. Ik dacht dat het voor mij volledig achter de rug was. Maar tijdens een houding in diepe ontspanning kreeg ik de ervaring dat een vaste cocoon loskwam en ik opnieuw vrij kwam. Het verraste mij dat het lichaam spanning vasthoudt waarvan ik niet bewust was dat die er nog zat. Op weg naar huis barstte ik in tranen uit. Ik kreeg het inzicht en besef dat ik na de ziekte van mijn zoon mij sterk had gehouden voor hem en ons gezin en familie. Ik dacht dat het voorbij was. Door de intense ontspanning kon ik voor het eerst terug wenen en verdriet voelen.  Ik had het vastgehouden, weggeduwd. Het was tegelijk een waaw effect wat een diepe werking dat mijn lichaam me liet ervaren. Door het hoofd zo goed in een kader gehouden. Door het lichaam te ontspannen, verdween het kader waarin ik mij gehandhaafd had. De emoties mochten stromen, ik kon eindelijk verdriet toelaten. En daarmee was het ook geklaard.

En daarna voelde ik me gelouterd. Het effectief loslaten van spanning gebeurt door de bewoordingen waarin de studenten begeleid worden naar de yogahouding, de ademhaling, het lichaam, de gedachten, gewaarwordingen. Het is een  begeleiden naar bewustzijn. Een meditatieve vorm van yoga. Heerlijk vond ik dat.

Wat ik gemerkt heb en waar ik me bewust van geworden ben, is dat weerstand voelbaar veel energie vraagt. dat emoties wegduwen veel energie kost. Door de diepe ontspanning komt energie vrij.  Meer ruimte meer energie, meer levensvreugde, diepe dankbaarheid.

Catherine, mei 2018

 

Mag het ietsje minder …?
“Ondersteuning” is voor mij één van de meest passende woorden bij Restorative Yoga. Dacht ik eerst “Ik lig in deze houding wel okay” voelde ik gaandeweg toch hoeveel rustiger en zachter het kon. Zowel fysiek als – meer van binnen –  ook op mentaal & emotioneel gebied. Het ervaren van loslaten verdiepte zich.
Hoe hard ben ik aan het werk, hoeveel eis ik van mijzelf, hoe hoog leg ik niet de lat? En is dat allemaal nodig? Waar is het goed voor? Wil ik dit zo blijven doen?
Toen ik zelf mijn eerste workshops RY gaf, hoorde ik terug wat ik tijdens de trainingsdagen ook al had ervaren: je gaat je niet per se altijd béter voelen door een sessie. Soms wel, dan is het heerlijk ontspannend & verzachtend. Op andere momenten is het niet echt ‘lekker’ om in een houding te zijn omdat ik gewaarwordingen krijg van een dieper vasthouden, kramp en pijn. Fysiek en emotioneel. Hierin kan ik dus vooral beter leren vóelen wat er is, wat er speelt. En daar dan met mildheid bij zijn. Dat is de kunst die Restorative Yoga mij wil bijbrengen.
Diana biedt heldere uitleg, doorspekt haar lessen met levenservaring en kennis, en zij begeleidt haar studenten met een hart vol compassie. Met passie voor deze bijzondere vorm van yoga.
Sta je open om jezelf te ont-moeten? Dan kan ik deze specialisatie van harte aanbevelen.

Ingrid Lacroix, Sittard, 16 april 2018

 

Deze specialisatie is een volwaardige opleiding die je de tools geeft om een heel specifieke vorm van yoga te geven. Ook als je een ervaren docent bent en eerder bijvoorbeeld al een Yin opleiding hebt gevolgd. Juist als Yin docent wordt duidelijk wat het verschil zou moeten zijn tussen een Yin les en een Restorative Yoga les.

Marty Langendoen, april 2018

 

Ik wil je nog eens laten weten dat dit de meest bijzondere yogavorm en opleiding is die ik heb ervaren. Mede door jouw rust. Ik heb er zelf ook veel aan. Het heeft mij ook de richting gewezen waar ik verder in wil ontwikkelen: de herstellende en ontspannende Yogavormen.

Nora van Eenennaam

 

Dankbaarheid dat dit op mijn pad is gekomen. Een geschenk voor mezelf.

Diana geeft de lessen vanuit passie, met warmte en liefdevol. Dit is net waarnaar ik op zoek was.

Angela Murgia

 

Tijdens de specialisatie heb ik mogen ervaren wat het effect van Restorative Yoga is. Ik ben me veel bewuster geworden van mijn eigen lichaam en gedachtes, van patronen en dingen die ik ‘automatisch’ doe. Het is niet alleen een aanvulling geweest voor mijn lessen, maar ook voor mij als persoon. Ik heb veel handvaten gekregen in de vorm van poses, meditaties en bewustwording in hoe ik een houding inspreek en wat het effect is van woorden die ik gebruik of muziek die in mijn les speelt.

Ilona Pluijmaekers

 

De specialisatie is veelzijdig, vak verdiepend, verbaal verrijkend, verstillend, verzorgend, verzachtend en verwarmend. Kortom volledig!

Marieke van der Maas

 

“Afgelopen winter heb ik deze bijscholing gevolgd en ben daar nog steeds erg blij mee. Deze specialisatie zit erg goed in elkaar. Het eerste weekend kennismaken, stukje theorie en achtergrond, maar vooral veel ervaren van deze helende vorm van yoga. Gevolgd door twee andere weekenden waarin we nog meer mochten ervaren, maar ook werden uitgenodigd te oefenen met de poses, ervaringen te delen en les te geven aan elkaar. Aan de hand van huiswerkopdrachten konden we in de weken tussen de weekenden door thuis volop aan de slag. Met RY maar ook met mindfulness oefeningen, die Diana in de cursus heeft verwerkt. Heel waardevol voor mij als persoon en als docent. Na ieder weekend (module) kregen we een zeer complete syllabus via de mail opgestuurd, wat een mooi naslagwerk vormt bij het geven van je eigen RY lessen/workshops.

Ik heb deze bijscholing als bijzonder leerzaam ervaren, Diana weet haar ervaring op een heel deskundige en zachte manier over te brengen. Plezierig vond ik ook dat ze veel RY laat ervaren tijdens deze bijscholing. Bijzonder is te merken hoe je steeds dieper en dieper kunt ontspannen, nog meer spanning los kunt laten, terwijl je denkt redelijk ontspannen te zijn…….”

Willemien Lievense

 

“Wat een kado, wat een verdieping op m’n yogapad! Wat heb ik veel geleerd over deze zachte, herstellende yogavorm én over het beoefenen van mindfulness.

Elke module was als een mini-vakantie op de yogamat. Zo fijn om te stoppen met ‘doen’ en de helende kracht van ‘zijn’ te ervaren in de Restorative yoga. Onder de liefdevolle en kundige begeleiding van Diana kon ik me volledig overgeven.”

Claudia Heere