Ervaringen Restorative Yoga

Enige maanden geleden kreeg ik forse gezondheidsklachten en viel ik helemaal uit. Ik ben een gedreven iemand die voor de volle 100% voor iets gaat en ik kon deze eigenschap gelukkig al snel inzetten voor mijn herstel. Ik was de hele dag bezig gezonde voeding te bereiden, vertoefde veel in de buitenlucht en moest veel rusten. Hoe hard ik ook mijn best deed, echt vooruit ging ik nog niet. Totdat iemand mij tipte op restorative yoga. Ik heb mij meteen aangemeld en dat is de beste stap geweest richting herstel. Onder de bezielende begeleiding van Diana leerde ik met behulp van verschillende yoga-posen helemaal tot rust te komen en te ontpannen waardoor herstel mogelijk werd. Omdat het mij zo goed deed, besloot ik met het cd’tje van Diana de yoga iedere dag thuis toe te passen. Ik richtte een kamer thuis in als mijn eigen “yoga-studio”/ “herstelruimte” en iedere dag weer volgde ik het hele programma en ook nu, nu het weer wat beter gaat, volg ik nog iedere dag thuis een verkorte versie. Restorative yoga heeft mij veel houvast gegeven in een mindere periode en is mijn beste medicijn geweest, een medicijn dat ik mijn leven lang zal blijven gebruiken! Ik kan het dan ook iedereen van harte aanbevelen!

Saskia

 

Dankzij yoga kan ik onder alle omstandigheden door blijven ademen, doordat je op een heel andere manier met je ademhaling om leert gaan. Eindelijk weer ontspanning in mijn onderrug na een ruggenmergpunctie. Na een operatie aan maag en slokdarm heb ik bijna geen last meer van inwendige littekens door het uitvoeren van de poses met zachte strekking bij Restorative Yoga. Volgens de chiropractor helpt deze yoga vorm erg ter ondersteuning van zijn behandeling, en is het een welkome aanvulling voor verbetering van resultaten op lange termijn.
Wendy v.d. Ploeg

 

Na drie jaar pijn te hebben ervaren (door een frozen shoulder), is de bijdrage in mijn herstel door Restorative Yoga de volgende:
Het kwam op mijn pad op het moment dat ik in opstand kwam tegen alle oefeningen die ik deed vanuit mijn fysiotherapie. Braaf had ik dat anderhalf jaar gedaan omdat het een duidelijke instructie was waar ik weer beter van zou worden. Via pijn steeds een beetje vooruitgang boeken. Ik was in die tijd zeker afhankelijk van het oordeel van mijn fysiotherapeut omdat zij in nauw contact stond met de Arbo arts. Op het moment dat de pijn minder werd en ik meer moest gaan werken vond ik het tijd worden om mijn eigen proces vorm te gaan geven. Pijn was voor mij niet langer een optie om te genezen. Ik stond open voor iets anders en daar lag de folder van de Restorative yoga. Ik denk dat dit de beste stap is die je kunt maken in een genezingsproces, het recht op je eigen proces. Hier moet je aan toe zijn.
De yoga heeft mij geleerd wat ik allemaal juist wel kon. Niet via inspanning en pijn genezen, maar via ontspanning genezen. Niet over mijn grenzen heen gaan, maar juist je grenzen durven aan te geven. Niet langer mijn lichaam als last te ervaren. Dat zijn voor mijn lichaam onbetaalbare nieuwe ervaringen geworden, het genezingsproces kreeg een enorme duw voorwaarts. Mijn brein werd anders geprogrammeerd. Hoe vaker ik tijdens de yoga vol aandacht samen viel met alle signalen die er vanuit mijn lichaam kwamen, hoe minder pijn ik ervoer ook tijdens de week erna. De yoga heeft mij echt leren luisteren naar mijn lichaam op een positieve manier, ik heb het weleens uitgelegd: ‘ Het is alsof ik tijdens  de yoga over een hekje stap in mijn bewustzijn, achter dat hekje was ik dan vrij van alles. Gedurende de week kon ik steeds vaker terug naar dat plekje’.
Uiteindelijk is het genezingsproces plotseling sneller gegaan dan verwacht werd door de fysiotherapeut. Met dank aan jouw begeleiding en de Restorative yoga. Dat jij ervaringsdeskundige bent van een frozen shoulder heeft mij ook geholpen.
Lotte

 

Ik wil je bedanken voor je fijne lessen. Het heeft mij goed gedaan, ook al door de stap te zetten om te beginnen. Ik merk vooral dat ik beter voor mijzelf kan zorgen, ondanks de drukte.
Kirsten Matthijsse

 

De Restorative yoga lessen van Diana hebben mij het laatste half jaar zeer goed gedaan. Ik ging meedoen met de lessen toen ik merkte dat andere lichamelijke oefeningen mij meer kramp gaven en ik te veel mijn best bleef doen en daarmee meer ging verkrampen. Ik kon dus niet goed ontspannen. Ik leerde  “los te laten” al liggend in diverse houdingen en daarin ondersteund door kussens in een heerlijk en weldadig gevoel van rust. Door de heldere en liefdevolle aanwijzingen “masseerde” ik pijnplekken door diepe ademhalingen. De les bracht me een dus een grotere ontspanning en ook een soort tijdloosheid ( als ik de torenklok hoorde besefte ik pas hoe snel de les voorbij ging). Diana’s stem bracht me ook de zachte acceptatie van hoe mijn lichaam voelt en niets vast te houden wat niet meer nodig is. Ook het gevoel voor zelf-zorg en rustig de tijd voor mijzelf nemen is gegroeid door de lessen Restorative yoga.
Dank je wel Diana,
Daphne