Frankrijk retraite

Een retraiteweek vol van mindfulness en yoga in de Drôme
van 16-22 juni 2019

 

Voor wie?

Voor 6 tot 12 volwassen belangstellenden. Ervaring met mindfulness of yoga is niet nodig.

 

Bekijk je deze pagina via je mobiele telefoon, draai dan je telefoon horizontaal (landscape) om alle praktische informatie onder aan de pagina te zien.

 

Door wie?

yogaflow-FransjeWFrohn-retraiteFransje W. Frohn (1950) was tot voor kort zelfstandig gevestigd psycholoog met de specialisatie Arbeid en Gezondheid. Getraind in meerdere relevante methodieken volgden zo’n 10 jaar geleden nog intensieve trainingen op het gebied van Mindfulness. Zij integreerde de principes van mindfulness in individuele trajecten, gaf traditionele ‘8-weekse’ mindfulnesstrainingen in haar praktijk en organiseerde met veel plezier meerdere ‘mindfulnessweken’ in Frankrijk. In 2019 wordt dat de 8e keer.

Per 1 januari jl. sloot zij haar drukke praktijk in Middelburg om met pensioen te gaan. Echter de mindfulnessweken in Frankrijk blijft zij nog organiseren. Dit keer samen met yogadocent Diana van der Gaast. Een veelbelovende combinatie!

 

 

yogaflow-DianavanderGaast-retraite

Diana van der Gaast (1964) is sinds 1994 yogadocent en o.a. opgeleid in Raja Yoga, Poweryoga, Yoga voor
ouderen, Kashmiryoga en Restorative Yoga. Daarnaast is zij ook mindfulness trainer. De laatste jaren kenmerken haar lessen zich steeds meer door een zacht en meditatief karakter.

Sinds 2012 is zij zich gaan specialiseren in Restorative Yoga, waarin mindfulness een belangrijk onderdeel is. Diana geeft les in verschillende yogastijlen, organiseert stilteretraites en workshops, en geeft meerdere keren per jaar een specialisatie Restorative Yoga voor docenten.

 

 

Hoe ziet de week eruit?

Veel ruimte voor de beoefening van Mindfulness (door Fransje) en Lichte- en Restorative Yoga (door Diana)
maar ook daarbij passende activiteiten als wandelingen door de bergen, lekker (vegetarisch) eten en drinken, een bezoek aan de markt in Dieulefit. Voor wie zin heeft kan gebruik maken van het zwembad.
We beginnen de dag om 8 uur met yoga (lichte/Hatha Yoga voor alle niveaus). Na de yoga volgt het ontbijt. Gedurende 4 dagen trekken we in de ochtenduren 2 uur uit voor een mindfulness sessie. Deze sessies hebben elk een specifiek thema. Samen vormen deze thema’s een opbouw die je helpen de kracht te ervaren opnieuw in contact te komen met de persoon die je bent. Het ‘hier en nu ‘, je gereedschap zoals je ademhaling, je lichaam, je zintuigen, de hindernissen in de vorm van tegenkrachten en valkuilen in de meditatieve ontdekkingstocht, zijn onderwerpen die aandacht zullen krijgen. We zullen oefenen en er is ook uitleg, soms wat theorie.
De mindfulness sessies doen we altijd in de voltallige groep. Met elke deelnemer zal Fransje een individuele sessie plannen (ongeveer 30 minuten) om ervoor te zorgen dat deze Mindfulnessweek zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen en verwachtingen.
Voor de middagen hebben we verschillende activiteiten gepland, zoals een aantal prachtige (stilte-) wandelingen in de omgeving en een Breema Body Workshop. Je bent vrij om daar wel of niet aan deel te nemen. Restorative Yoga vindt eind de middag plaats, een enkele keer in de ochtend. De woensdagmiddag is vrij. Op vrijdagochtend is de mogelijkheid de markt in Dieulefit te bezoeken.

 

Wat is mindfulness?

Yogapraktijk-Yogaflow-mindfulnessMindfulness is een unieke combinatie van westerse psychologie en oosterse meditatie. Het leert je aanwezig en voller in het leven van elk moment te staan. Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: ‘doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend’. Het wezenlijke, diepere contact met jezelf ontstaat op een haast vanzelfsprekende wijze als je geleerd hebt jezelf tot rust te brengen terwijl je niet meer gevangen raakt in een rondtollende gedachtewereld.
Deze week leren we een aandachtsvolle houding te ontwikkelen om meer in het hier en nu en in ons lichaam te zijn. Door eenvoudige, actieve en bewuste oefeningen nemen we onze eigen gewoontepatronen, gevoelens en gedrag waar en kunnen we ontdekken hoe deze te veranderen zijn. Vanuit innerlijke vrijheid, rust en wijsheid, wordt het mogelijk bewuste keuzes te maken en gericht actie te ondernemen.

 

Welke Yoga vormen worden gebruikt?

’s Ochtends voor het ontbijt beginnen we de dag om 8 uur met eenvoudige, lichte Hatha Yoga. Oefeningen om het lichaam te strekken en soepel te maken. Met aandacht en met behulp van de adem die de bewegingen ondersteunt zorgen we voor een vitale start van de dag.
Yogapraktijk-Yogaflow-restorative-yogaRestorative (herstellende) Yoga  is  een  yoga vorm  die  geen inspanning  vraagt.  Het  wordt  ook  wel  passieve  yoga genoemd  en  is  meer  meditatief  dan  actief.  Je  lichaam  wordt  in  liggende  poses  ondersteund  door  kussens  en  dekens,  hierdoor  word   je  uitgenodigd om spierspanning  los   te  laten  en  diep  te  ontspannen. De   poses   worden   langer  aangehouden  – soms  wel  tot 15 minuten-   dan  in een  Hatha Yoga les,  zodat je van de  ‘doe-modus’  over kunt schakelen  naar de   ‘zijn-modus’. De focus is  op  de  ademhaling en  lichaamsgewaarwordingen, en d.m.v. het  uitnodigen  van  adembeweging kan er ruimte gecreëerd worden in gebieden waar spanning  voelbaar is. De hele les is gericht op het ontspannen van het lichaam en het verstillen van de geest.
Daarnaast zorgt  de ondersteuning  van kussens en dekens  er  voor  dat  er  een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan, zodat in die rust het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.
Restorative  betekent herstellend. Het herstelt  je lichaam  van de effecten van dagelijkse en  chronische  stress. Deze  yoga vorm  is  dan ook  met name geschikt  bij  stress gerelateerde   klachten, en draagt bij  aan herstel van  een  blessure of  ziekte. Kortom, als  je behoefte hebt aan zachtheid en ontspanning.
Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen.
Omdat Restorative Yoga (RY) een meditatieve vorm van yoga is, wordt het beoefenen van  mindfulness gebruikt in een RY les.
Ook gaan we op een middag een Breema* Body Work les volgen bij Heidi Burgin in het dorp.

*Wat Breema is, kan uitgelegd worden als een vorm van mindfulness met fysieke oefeningen. Deze eenvoudige bewegingsoefeningen hebben wat weg van yoga met als doel om lichaam en geest samen te brengen, ‘the art of being present’.

Breema sluit, net zoals de yogalessen, perfect aan bij de mindfulnesstraining.

 

Wat leer je?

Gedachten leer je als gedachten te zien en niet als waarheid, ze te accepteren zoals ze zijn en te weten dat ze ook weer weggaan. We leren je hoe je ongewenste patronen kunt doorbreken en veranderen. Vanuit innerlijke vrijheid, rust en wijsheid, bewuste keuzes te maken en gerichte actie te ondernemen. Met behulp van yoga leer je stress signalen in je lichaam te herkennen zodat je er adequaat op kunt reageren. Restorative Yoga helpt je te verzachten, verstillen en vertragen.