fbpx

Diana van der Gaast

Dé Great Reset voor je zenuwstelsel

Nieuwe inzichten in de neurowetenschap maken duidelijk waarom niet iedereen zo gemakkelijk tot ontspanning kan komen. Van belang is eerst een gevoel van veiligheid op te wekken. Dit leer ik je middels eenvoudige instructies in dit baanbrekende programma.

Een onrustige tijd

We leven in een onzekere tijd waarin veranderingen op allerlei gebieden elkaar in rap tempo opvolgen. Dit kan gevoelens van onrust, onveiligheid en angsten opwekken. Onze overleving, ons welbevinden en geluk zijn afhankelijk van een flexibel werkend Autonoom Zenuwstelsel dat ons zodanig reguleert dat we adequaat kunnen reageren op veranderingen in onze omgeving en in ons zelf.

Je kunt je regie in eigen handen nemen en werken aan jouw innerlijke staat van zijn. Het kennen van de werking van je zenuwstelsel en hoe het te beïnvloeden, is daartoe de ingang. Het gaat om een Innerlijke Great Reset. Een reset van je zenuwstelsel zodat je omschakelt van onrust naar een gevoel van innerlijke rust en welzijn. Hierdoor ga je echt de diepte in om je zowel verbonden te voelen met jezelf als anderen.

Jouw zenuwstelsel

Door te ‘kijken’ door de bril van je zenuwstelsel kun je jezelf op een hele andere manier leren kennen.
De nieuwe inzichten van neurowetenschapper Stephen Porges hebben een genuanceerdere werking van het Autonome Zenuwstelsel laten zien. Dit is bekend geworden onder de naam Polyvagale Theorie. Dr Porges ontdekte onder andere dat de manier waarop jij bepaalt of je je ergens wel of niet  veilig voelt, gebeurt door ‘neuroceptie’. Dit is het door jouw zenuwstelsel automatisch scannen van de omgeving, de interactie met anderen en in jezelf. Als het als onveilig/bedreigend wordt ervaren ontstaat er een stressreactie. Dit kan een reactie van het sympatische zenuwstelsel zijn met wat een vecht/vlucht reactie wordt genoemd of als de situatie als hopeloos wordt ervaren een reactie van het Dorsale deel van de Nervus Vagus met een bevries reactie. Zo’n acute stressreactie is verder geen probleem als je lichaam nadat het gevaar geweken is weer terugkeert naar rust. Maar wat als je constant stress ervaart, door bijvoorbeeld hoge werkdruk of relatie problemen? Of als jouw zenuwstelsel niet meer zo flexibel is dat het makkelijk de omschakeling van het ene naar het andere kan maken (bijvoorbeeld van spanning naar ontspanning of van je afsluiten weer terug naar sociale verbondenheid)?

Een optimaal functionerende Nervus Vagus (en vooral de Ventrale Tak daarvan) is van belang om te zorgen dat je van een stress toestand weer gemakkelijk terug kunt keren naar een gevoel van rust, welzijn en sociale verbondenheid.
Het goede nieuws is dat je je zenuwstelsel kunt beïnvloeden en de Nervus Vagus met eenvoudige oefeningen kunt trainen. Dit was in de Yogawereld natuurlijk al lang bekend. En nu is het ook in de neurowetenschap ontdekt dat dit door allerlei verschillende oefeningen mogelijk is.

De Nervus vagus, ook wel zwervende zenuw genoemd, is de belangrijkste zenuw van het Parasympatische Zenuwstelsel (PSZ). Dit PSZ is deel van je Autonome Zenuwstelsel dat automatisch zorgt voor de werking van je hart, ademhaling, voortplantingsorganen en spijsvertering.

Bij een stressreactie gaat je hartslag versnellen en je ademhaling, je bloeddruk stijgt terwijl het bloed naar vooral je ledematen wordt gepompt om te kunnen vluchten of vechten.

Als het gevaar geweken is (of jouw perceptie ervan verandert) ontstaat de ontspanningsreactie waardoor je hartslag weer vertraagt, je bloeddruk daalt en je ademhaling rustiger wordt.
Die ontspanningsreactie kunnen we bewust opwekken door de Nervus Vagus te stimuleren. Deze zenuw loopt vanuit de hersenstam naar je gezicht (ogen, oren, stembanden), je hart en longen en buikorganen aan de achterkant naar je nek en bovenrug. Door die gebieden op een specifieke manier te bewegen, aan te raken of manipuleren kun je de Nervus Vagus stimuleren of ervoor zorgen dat de doorbloeding naar de hersenstam verbetert, waardoor je tot rust komt en weer contact kunt maken met je omgeving en medemensen.

‘Story follows state’ wordt er wel gezegd, wat betekent dat als je een vredige gemoedstoestand hebt (verkregen door stimulering van je Ventrale Vagus), de verhalen in je hoofd ook vrediger worden. Je kijk op de wereld zal hierdoor veranderen. Je hoeft dus geen moeite te doen om je gedachten te gaan veranderen als je veel piekert. Je kunt via de ingang van je lichaam komen tot rust in de ‘mind’.

De opzet van het programma is overzichtelijk: een stuk theorie en dan de oefeningen.  Als je nog een oefening wilt herhalen kan je die eenvoudig opzoeken. De cursus is een mix van enkele ventrale vagus oefeningen en ontspanningsoefeningen. De basisoefening komt in verschillende combinaties van oefeningen voor omdat dat de belangrijkste is en je kunt kiezen welke combinatie voor jou het beste werkt. Wat deed mij persoonlijk goed? De oefening met het aanraken van je lichaam, en jouw body scan en ontspanningsoefeningen vond ik direct fijn. Conclusie? Ik ga wat vaker de bodyscan doen, want dat maakt dat ik ontspan.

Frans van den Berg

Psycholoog

Eindelijk val ik sneller in slaap als ik ’s avonds in bed de basisoefening doe. Nadat ik alle oefeningen heb uitgeprobeerd, blijven er een paar over die ik het fijnste vind en die voor mij werken. Die herhaal ik nu dagelijks een paar keer, zodat de spanning zich niet meer zo opbouwt gedurende de dag. Overdag heb ik veel meer energie.
Dankbaar voor dit programma!

Marleen

Eenvoudige oefeningen

Ik heb een online pakket gemaakt met 30 filmpjes (die je kunt downloaden en dus voor altijd kunt bewaren en herhalen) en tekst erbij waarin ik uitleg geef over de oefeningen. Het is een combinatie van oefeningen uit de neurowetenschap, manuele therapie, mindfulness en yoga: bewegingen, klanken, verschillende ademoefeningen, meditatie, ontspanningsoefeningen, enz.

Met deze oefeningen maak je de werking van je zenuwstelsel weer flexibel. Als je Ventrale Vagus optimaal zijn werk kan doen, kunnen vele klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Denk aan: veel piekeren, rusteloosheid, slaapproblemen, gespannen spieren (nek, rug), hoofdpijn, tandenknarsen, prikkelbaarheid, energietekort, somberte, neiging om gemakkelijk te huilen, slechte spijsvertering, verzwakt immuunsysteem, hart-en longklachten zoals hoge bloeddruk en hyperventilatie, menstruatie  klachten.

Naast de alom bekende adem- en ontspanningsoefeningen uit de Yoga traditie zijn er ook oefeningen met klanken en lichaamsoefeningen die een reset geven voor je zenuwstelsel.

De oefeningen die ik gefilmd heb zijn allemaal gericht om de Nervus Vagus (en vooral het Ventrale deel daarvan) te activeren oftewel stimuleren, zodat je van een toestand van spanning, onrust of angst om kunt schakelen naar een gevoel van rust, welzijn en verbondenheid.

Totaal 30 instructiefilmpjes variërend in lengte van 3 tot 25 minuten:
– ademoefeningen
– klankoefeningen
– mantra
– manuele techniek
– specifieke bewegingen die bepaalde spieren strekken die in verbinding staan met de nervus vagus
– liggende ontspanningsoefeningen
– oog bewegingen
– meditaties
– lichaamsverkennende oefening
– als bonus 2 extra opnames cadeau: een Restorative schouder opener om spanning los te laten in schouder- en nek gebied, en een introductieles Restorative Yoga van ruim een uur.

Over Diana, de maker van dit online pakket

Retraite Innerlijke Rust Een Cursus in Wonderen en Restorative Yoga zomer 2022 België

‘Zelf heb ik de voordelen ervaren van al deze oefeningen. Na een periode van depressie en bij een ernstige blessure met veel pijn heb ik ervaren welke nadelige invloed stress had op mijn zenuwstelsel. Door Yoga en Mindfulness heb ik toentertijd mijn zenuwstelsel weer terug veerkrachtig kunnen maken.

Omdat door allerlei omstandigheden in het dagelijks leven ons zenuwstelsel constant beïnvloed wordt, vind ik het heel handig dat ik mijn Yoga- en Mindfulness arsenaal aan oefeningen uit heb kunnen breiden met eenvoudige toevoegingen uit de neurowetenschap.
Oefeningen die mij, als ik merk dat de stress oploopt, in een paar minuten al kunnen resetten. In mijn wekelijkse yogalessen deel ik deze oefeningen met mijn cursisten. Graag deel ik ze nu ook met jou in een online pakket, zodat je wanneer je maar wilt er gebruik van kunt maken.

Ik ben opgeleid tot Yogadocent en Mindfulness Trainer, gespecialiseerd in Restorative Yoga (dé yoga bij uitstek voor ontspanning). Bijgeschoold in Mindfulness en neurowetenschap door Dorle Lommatzsch en zelfstudie middels boeken en webinars van Deb Dana en Stanley Rosenberg.”

Ervaar met deze oefeningen hoe je eenvoudig je zenuwstelsel kunt beïnvloeden, zodat ook jij tot ontspanning komt en de weldaad daarvan resulteert in lekker in je vel zitten.
Je zijnswijze bepaalt je zienswijze!

Voor wie

– als je behoefte hebt aan rust en ontspanning

– als je slaapproblemen hebt

– je wilt leren ontspannen ter preventie van burn-out

– als je een blessure hebt of chronische pijn

-als je last hebt van onrust, overmatig piekeren, angstgevoelens

– als je stress gerelateerde klachten hebt zoals hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, rugpijn, spierpijn, spijsverteringsproblemen
– als ontspannen niet meer lukt

 

Diana van der Gaast Yogaflow

Dé Great Reset

€ 125,00 incl. BTW

  • Online pakket met 30 instructiefilmpjes met oefeningen voor het resetten van je zenuwstelsel naar de rust en herstel modus

Spanning is wie je denkt te moeten zijn,
ontspanning is wie je bent!

– Chinees gezegde –

menu