Diana van der Gaast
Mindfulness
Mindfulness wordt in het westen steeds bekender, voornamelijk om zijn goede resultaten voor wat betreft stressreductie. Mindfulness is niets nieuws, alleen de naam is nieuw. Mindfulness is eigenlijk hetzelfde als meditatie (gewaar zijn van alles wat zich aandient in het bewustzijn), maar dan in een westers jasje gestoken.
De Mindfulness-methode (Mindfulness Based Stress Reduction = op Mindfulness gebaseerde stressreductie) werd in 1979 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse bioloog (tevens yoga- en meditatieleraar), werkzaam in een academisch ziekenhuis. Hij wilde iets doen voor patiënten die uitbehandeld waren en die maar moesten leren leven met hun ziekte en pijn. De resultaten waren vanaf het begin positief: de fysieke klachten van patiënten namen af en ze voelden zich een stuk beter. Mindfulness werd standaard ingevoerd in het ziekenhuis. In Nederland wordt het ook steeds meer aangeboden.
De basis van Mindfulness ligt in het Boeddhisme. We leren tijdens het oefenen in aandacht vooral mild te zijn naar onszelf (mededogen uit het Boeddhisme). Het draait dan ook om het herkennen van de automatische piloot: in gedachten en reacties in gedrag daarop. Een gebeurtenis kan je stress geven naar gelang je interpretatie van die gebeurtenis en je reactie daar weer op. Bewustwording geeft je de mogelijkheid de automatische piloot te doorbreken.
Boeddha leerde dat we meditatief gewaarzijn kunnen aankweken in alle 4 de posities of “houdingen” die zijn bedoeld om alle activiteiten van het leven te vertegenwoordigen: zitten, staan, lopen en liggen.
Zo leer je met lichaam en geest het leven waar te nemen zoals het zich aandient, zonder oordeel, zonder commentaar, zonder vergelijkingen. Door met mededogen met jezelf om te gaan, te leren zijn met wat is, komt er rust en ontspanning in alles wat je doet.
Yogaflow integreert Mindfulness in alle lessen, maar bij: Restorative Yoga