fbpx

In liefdevolle armen van zelfondersteuning

In een wereld die vaak draait om externe eisen en constante beweging, biedt Restorative Yoga een essentieel  toevluchtsoord van innerlijke ondersteuning. Restorative Yoga nodigt ons uit om te vertragen, te rusten en diep binnenin onszelf af te dalen. Ondersteuning is een van de belangrijkste ingrediënten. Het gaat veel verder dan de fysieke ondersteuning met kussens en dekens. We kunnen onszelf in deze helende beoefening van zelfzorg, waarmee je je zelf herstellend vermogen aanspreekt, op vier niveaus optimaal ondersteunen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

De uitnodiging is om jezelf op al deze 4 vlakken met zachtheid tegemoet te treden, met een innerlijke houding van liefdevolle, compassievolle zorgzaamheid.

1. Fysieke ondersteuning: je laten dragen

Comfortabel zijn is het sleutelwoord bij iedere Restorative houding die je aanneemt. Het begint met het bouwen van een warm nestje voor jezelf, zodat je daarin comfortabel kunt rusten. Net als mama vogel verzamel je zorgvuldig de juiste attributen. Het begint bij de basis: gun jezelf een warme, zachte ondergrond om op te liggen en ook ondersteunende en toedekkende hulpmiddelen. Gebruik dekens en kussens om je hele lichaam als in een teder, zacht holletje helemaal te laten omhullen. Laat het als een liefdevolle omarming aanvoelen van je hele lichaam. Dek tevens je ogen toe als je dat prettig vindt.
Laat dan de zwaartekracht zijn werk doen, zodat je lichaam zich op zachte wijze kan openen terwijl je je overgeeft aan het ritme van je adem. Het brein krijgt vervolgens het ‘sein-veilig’ en je reis naar ontspanning kan beginnen.  Voel elke vezel ontspannen en openen terwijl je jezelf toestaat te rusten en te helen.

2. Mentale ondersteuning: van mildheid naar rust

Terwijl je lichaam stil ligt, kan je gedachtewereld nog aardig in beroering zijn. Daarom hanteren we de adem als ankerpunt. We geven hiermee de ‘mind’ nog wat te doen. Laat het ritmisch golven van de adem je maar meenemen naar een innerlijke verstilling.
Uiteraard kunnen je gedachten afdwalen, en daar kan kritiek op zijn.
Te midden van het rusten in de stilte, is er de uitnodiging tot een verschuiving in de interne dialoog. Laat de gedachten van eventuele zelfkritiek wegsmelten als ijswater onder de zon. Wees mild voor jezelf, ook als je afdwaalt vanaf je adem naar andere zaken zoals bijvoorbeeld gedachten, geluiden of lichaamssensaties. Steeds weer kun je je vriendelijke aandacht richten op de ademhaling, en kun je je gedachten voorbij laten drijven net als wolken aan de hemel. En weet: je gedachten zijn wel echt, maar niet perse allemaal waar.  Niet vechten tegen je gedachten, ze niet zo serieus nemen en ze laten gaan creëert een toevluchtsoord van mildheid, waar de geest rust vindt en er een herinnering wordt aangeraakt dat je genoeg bent, precies zoals je nu bent.

3. Emotionele Ondersteuning: de heling van het hart

Door te ontspannen kunnen emoties omhoog komen, waar je misschien niet bewust van was dat ze er waren. Of misschien heb je ze juist bewust onderdrukt omdat je geen tijd had om ze toe te laten of omdat het op dat moment om wat voor reden dan ook niet gepast of veilig was.
Emoties vinden een expressieve uitlaatklep in de ruimte die je jezelf biedt in de zachtheid van herstellende yoga. Net zoals gedachten komen en gaan, is dat ook zo met emoties; ze komen en gaan. Je kunt ze ervaren als zijnde lichaamssensaties en ze laten stromen als rivieren van liefde en mededogen. De uitnodiging is om de sensaties zonder oordeel te erkennen en omarmen.

Rust maar, in de wetenschap dat het oké is om ruimte te geven aan jouw emotionele landschap (‘wat zich ook laat voelen, ik ben er voor je’), waarin elke traan een zachte zegen kan zijn.

Weet, dat je zelf de controle hebt over de mate waarin je ruimte geeft aan je emoties. Emoties zijn geen teugelloze stromen waar we machteloos aan zijn overgeleverd. Ze zijn eerder als golven, en jij bent de surfer die bepaalt hoe hoog je ze laat reiken. Het is oké om emoties te voelen en oké om te bepalen hoe ver je ze laat gaan.
Het onderdrukken van emoties kost kracht en geeft verkramping in je lichaam. Het loslaten ervan, ook beetje bij beetje, kan als een bevrijding voelen. Wat eerst gestolde energie was, kan onder de warmte van jouw liefdevolle aandacht als een ijsblok smelten in een transformatie van helend huilen. Door jezelf toe te staan emoties te voelen, kan je hart zich openen en kan zich een pad ontvouwen van heling en innerlijke rust.

4. Spirituele Ondersteuning: de verbinding met het Zelf

Restorative Yoga is in essentie een meditatieve beoefening. Het wordt weleens de meest gevorderde yogavorm genoemd, juist omdat het een passieve meditatieve beoefening is. Anders dan bij de meer yange yoga vormen, zoals het intens fysieke poweryoga, is dit de meest yinne vorm. Yin in de zin van zacht, uitnodigend, openend, passief, ontspannend, verzorgend en vrouwelijk; een uitnodiging tot overgave.

Restorative Yoga neemt je mee op een reis van bewustwording. Via het lichaam dalen we steeds verder af naar het subtiele. Er is het waarnemen van lichaamssensaties, gedachten en gevoelens. Vervolgens is er de uitnodiging om je aandacht te laten rusten bij de adem, zodat er verstilling van de ‘mind’ kan ontstaan. Uiteindelijk kun je ook de adem, als object van je aandacht loslaten en in de openheid van je bewustzijn verwijlen. Ik noem dat ook wel ‘ronddobberen in Zijn’. Je kunt dat ervaren als tijdloosheid, dat je er even niet bent, dat alles goed is zoals het is, een diepe rust.

Dat de totaliteit van jouw zelfondersteuning
in deze herstellende yoga je maar mag omhullen als een warme deken.
Zodat in elk moment van bewustzijn, in elke zachte houding,
zich een liefdevol geheel kan ontvouwen waarin je jezelf koestert en omarmt.

Ontspanningsaudio ontvangen?

Vul je gegevens in en wij zenden de audio naar je toe. Plus, we gebruiken je gegevens om je yoga-inspiratie, tips, aankondigingen van workshops en informatie over de online programma’s met Restorative Yoga, te sturen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Auteur

Diana heeft al 20 jaar ervaring in het geven van verschillende Yoga lessen.
De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in Restorative Yoga waarin meditatie de rode draad is.

Wekelijkse online
Hatha- en Restorative Yogalessen

blog Yogaflow online lessen

Workshops & retraites

Online programma
Van gespannen naar ontspannen

menu