fbpx

Veiligheid voorop

Uit het onderzoek van neurowetenschapper Stephen Porges blijkt een gevoel van veiligheid een voorwaarde om tot ontspanning te komen. De theorie die hij ontwikkeld heeft en die inmiddels vanuit de theorie vertaald is naar toepassing in de praktijk heet de Polyvagaal theorie. Maar omdat het veelal over het in de veilige/onveilige modus zijn van het autonome zenuwstelsel gaat, wordt het ook wel ‘de wetenschap van veiligheid’ genoemd.

Autonome zenuwstelsel

Ons autonome zenuwstelsel scant volledig automatisch en onbewust of er tekenen van veiligheid of onveiligheid zijn.
Dit wordt afgetast tussen een persoon en zijn omgeving, tussen personen onderling en in het lichaam.

Ik herinner me nog dat ik met angst en beven als puber voor de klas moest komen om Engelse werkwoorden te vervoegen op het schoolbord. Omdat ik op mijn hoede was voor de uitbarstingen van de, in mijn ogen,  bullebak van een leraar, bakte ik er niks van. Ik blokkeerde. En dat terwijl mijn Engels vloeiend was, omdat ik op de lagere school in het buitenland op een International School had gezeten. Dit was angst, oftewel een gevoel van onveiligheid in de praktijk. Door angst vernauwt je bewustzijn en kun je niet meer helder denken.

Hoogsensitief

Als er vaak onveilige situaties zijn geweest tijdens de kindertijd, en vooral de eerste 3 jaar zijn cruciaal, is het laatst ontwikkelde deel van het autonome zenuwstelsel (de ventrale vagus) wat minder sterk ontwikkeld. Dat kan zich in het latere leven openbaren als een gevoelig zenuwstelsel. Hoog-sensitiviteit kan dan ook veroorzaakt worden door een niet krachtig genoeg functionerende ventrale vagus (een tak van de nervus vagus).

Later in het leven kun je door de gevolgen van een traumatische gebeurtenis ook een disbalans in het zenuwstelsel oplopen.

Een overmatige alertheid kan een gevolg zijn, schrikkerig of nerveus zijn of een kort lontje hebben (in de vecht/vlucht reactie blijven). Ook veelvuldige somberte, moedeloosheid en depressie kunnen een gevolg zijn (bevries reactie). Of allerlei stress gerelateerde klachten, zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, spanningshoofdpijn, burn-out.

Het goede nieuws is, dat je je autonome zenuwstelsel kan trainen om sterk en flexibel te worden. Bewustwording staat hiervan aan de basis; bewust worden hoe jouw zenuwstelsel functioneert. Als basis geldt dat je (weer) contact dient te maken met je lichaam. Daardoor kun je voelen wanneer je tijd moet nemen om te rusten en voelen wanneer je energie hebt om dingen te doen. Leren voelen wanneer jouw lichaam een grens aangeeft. Dan kun je ook lichaamssensaties gaan opmerken die aangeven dat er een signaal van onveiligheid wordt waargenomen.

Adem

Er zijn verschillende oefeningen die jouw zenuwstelsel in de veilige modus brengen, waardoor je je verbindt met jezelf en op je gemak bent met jezelf. En als je op je gemak bent met jezelf, sta je er voor open om je te verbinden met je medemens en omgeving. De meest eenvoudige oefening is dat je je bewust bent van je ademhaling en daarbij het besef hebt dat je ademhaling helemaal vanzelf gaat.

In mijn online Hatha- en Restorative Yogalessen besteed ik aandacht aan het resetten van het zenuwstelsel naar de veilige modus.
Ook kun je via zelfstudie en oefenen aan de slag via mijn online programma ‘De Great reset voor je zenuwstelsel’. Daarin vind je 32 gefilmde opnames en uitleg van allerhande verschillende oefeningen.

Wil je veerkrachtig(er) worden door te leren navigeren naar de veilige modus, weet dan dat dit via training van je zenuwstelsel mogelijk is!

 

Ontspanningsaudio ontvangen?

Vul je gegevens in en wij zenden de audio naar je toe. Plus, we gebruiken je gegevens om je yoga-inspiratie, tips, aankondigingen van workshops en informatie over de online programma’s met Restorative Yoga, te sturen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Auteur

Diana heeft al 20 jaar ervaring in het geven van verschillende Yoga lessen.
De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in Restorative Yoga waarin meditatie de rode draad is.

Wekelijkse online
Hatha- en Restorative Yogalessen

blog Yogaflow online lessen

Workshops & retraites

Online programma
Van gespannen naar ontspannen

menu