fbpx

Begeleid je cursisten naar ontspanning en werkelijk herstel van stress

Yogapraktijk Yogaflow

Restorative Yoga Basis & Verdieping
4 modules op locatie of online – start april 2022

 

Restorative Yoga bijscholing, opleiding voor docenten. Verdeeld in 2 Basis-modules en 2 Verdiepings-modules. De Bijscholing is erkend door de VYN en geeft 30 studiepunten voor de Basis en 30 punten voor de Verdieping. Momenteel wordt deze bijscholing zowel in Vlissingen als via live online Zoom verbinding gegeven.

Deze Restorative Yoga bijscholing is voor yogadocenten, yogadocenten in opleiding, en andere professionals zoals mindfulnesstrainers, ontspanningscoaches en fysiotherapeuten.  De modules kunnen ook ter verdieping gevolgd worden door yoga-beoefenaars die geen docent zijn (in overleg). Omdat Restorative Yoga een meditatief karakter heeft en een oefening in mindfulness is, wordt  er naast het leren van het ondersteunen in de poses, ook aandacht  besteed  aan verschillende meditaties die je in deze vorm van yoga kunt integreren. Je leert didactische vaardigheden o.a. volgens de oefeningen en theorie uit de 8-weekse Mindfulness Training, die als een rode draad door deze scholing loopt.
Heb je elders al een basisopleiding Restorative Yoga gevolgd, dan bestaat de mogelijkheid – na overleg – in te stromen bij de Verdiepingsmodules.

Specifieke Restorative Yoga methode

Doel van Restorative Yoga is d.m.v. vertraging en verzachting tot ontspanning en verstilling te komen. Het taalgebruik van de docent is daar een weerspiegeling van. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het leren gebruiken van uitnodigende, onderzoekende, mindfulle verbale (Nederlandse) instructies. Ook leer je m.b.v. de adem ruimte te creëren in gebieden waar spanning wordt vastgehouden. Diana heeft deze specifieke Restorative Yoga methode zelf ontwikkeld.

De ontwikkeling tot Restorative Yoga docent vraagt een bereidheid om je tijd en aandacht te investeren in het thuis oefenen. Deze opleiding is verspreid over 4 modules in 12 dagen, zodat je je werkelijk kunt specialiseren in RY en je de kans krijgt zelf tot vertraging en verzachting te komen. Tijdens de opleiding is er veel persoonlijke aandacht voor de deelnemers.
Na afloop en tijdig inleveren van de huiswerkopdrachten ontvang je een Certificaat met 60 VYN bijscholingspunten (alleen bij live en live-online lessen).

Jouw bijdrage:
2 Basismodules € 699,- excl BTW
2 Verdiepingsmodules € 799,- excl BTW

Verschillende lesmogelijkheden:
– live in Vlissingen
– online live via Zoom
– online pakket met opgenomen lessen

Momenteel worden de Basis en Verdiepingsmodules online via Zoom en live in Vlissingen gegeven.

Wil je liever thuis in je eigen tempo de Basis lessen volgen, dan kan dat ook middels het Online Pakket Restorative Yoga Basis. Hiervoor zijn video opnames gemaakt van de theorie en de Restorative- en meditatiesessies van Basis Module 1 en 2. Je ontvangt daarnaast de syllabus en aanverwante informatie via pdf bestanden, waar je tot een jaar na aanschaf gebruik van kunt maken. De vervolg modules kun je dan  later volgen via Zoom online of live vanuit Yoga Sadhana in Vlissingen. Als je via het Online Pakket de opleiding volgt, kan VYN je helaas geen bijscholingspunten toekennen, daarvoor is je live (via Zoom of in de yogastudio) aanwezigheid een vereiste. Als je je motivatie instuurt en de huiswerkopdrachten (een lesverslag maken en een audio insturen van verbale instructies bij een pose) maakt, ontvang je van mij na afloop een online deelname certificaat.

Aanmelding
Stuur a.u.b. een email met je motivatie en je achtergrond qua opleiding en Yoga/meditatie ervaring. Deze opleiding vraagt je volledige toewijding en een intentie om een persoonlijke verdieping aan te gaan betreffende je eigen proces in ondersteuning van jezelf op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

 

Ervaring van een deelnemer:

Verfijning en verdieping
De Restorative Yoga opleiding heb ik als een mooie diepgaande opleiding ervaren. Een prachtige opbouw en de theorie heel uitgebreid, maar ook het ervaren staat centraal. Doorleving en beklijving van de stof is noodzaak. Deze opleiding is dan ook geen cursus, het is echt een proces wat tijd vergt. Diana gaat voor kwaliteit en staat daar ook voor! En dat werkt ook door in je yogalessen die je al geeft. Verfijning in taalgebruik en bewustwording, verdieping. En prachtig de mindfulnesstraining in de Restorative yoga verweven. Ik raad dan ook de Restorative yoga opleiding zeker aan! Blij deze opleiding te hebben gedaan om deze mooie herstellende vorm van yoga door te kunnen en mogen geven! Diana dank voor je mooie lessen die je ons hebt gegeven, de verfijning en kwaliteit! En voor wie je bent! Genoten … van de prachtige groep yogadocenten – met elkaar zoveel gedeeld, van jou als docent en de Restorative yoga voelbaar in mijn hart…

Corrine Schot, yogadocent (vyn), december 2019
www.yogaherbsandflow.nl 

Verdieping voor je docentschap

Restorative Yoga Basis bestaat uit 2 modules, verdeeld over 2 weekenden (vrijdagmiddag, zaterdag en zondag). Restorative Yoga Verdieping bestaat ook uit 2 modules. Hierin ga je verfijnen in je verbale instructies die van groot belang zijn om jouw cursist te begeleiden naar ontspanning en innerlijke rust.
Het is mogelijk  om  per blokje van 2 modules de totale bijscholing over verschillende  jaren te verspreiden. Als je de basis elders hebt geleerd, kun je na overleg instromen in de Verdiepingsmodules. Je leert zelfstandig Restorative Yoga les geven aan een groep  en individueel. Daarnaast is het zowel een verdieping voor je docentschap als wel voor je persoonlijke ontwikkeling. Deze specialisatie zal ongeveer 7 oefen/studie uren per week van je vragen. Een vereiste voor deelname is dat je voor aanvang van de 1e module een Restorative Yoga les hebt gevolgd, zodat je al hebt kunnen ervaren wat het inhoudt. Na afronding van de Verdiepings-modules is er jaarlijks de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘Opfrisdag’.

Persoonlijke begeleiding

Inbegrepen is per module een uitgebreide syllabus met o.a. theorie over het zenuwstelsel, stress, ontspanningsreactie, mindfulness, trauma-sensitief taalgebruik, opbouw van een pose en les, draagkracht en draaglast, enz. (zie ook hieronder bij de modules). De uitgevoerde poses per les ontvang je in tekeningen, en in video (die tot een maand na de opleiding beschikbaar zijn). Ook ontvang je een audio van een bodyscan. Je ontvangt persoonlijke begeleiding o.a. d.m.v. feedback na het insturen van ingesproken audio’s van een pose.

Wat is Restorative Yoga?

Restorative (herstellende) Yoga  is een Yoga vorm die geen inspanning vraagt.  Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer  meditatief  dan actief. Je lichaam wordt   ondersteund  door  kussens  en  dekens,  hierdoor word je uitgenodigd om spierspanning los te  laten  en  diep  te ontspannen. De  poses  worden   lang  aangehouden  -soms wel  15 minuten- zodat  je  van de  ‘doe-modus’ over  kunt  schakelen naar  de  ‘zijn-modus’.
De  focus  is  op  de  ademhaling  en  de  hele  les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren  van  het parasympatische  zenuwstelsel  zodat  je optimaal kunt ontspannen. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens er voor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan.
Deze yoga vorm is geschikt bij stress gerelateerde klachten, maar ook bijvoorbeeld  voor vrouwen in de overgang en bij herstel van een blessure of ziekte.
Kortom, als  je  behoefte  hebt  aan  zachtheid  en ontspanning.  Restorative Yoga  is een tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga.
Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, ontspannen en onthaasten.

Eerst kennismaken met Diana en haar methode?

Wil je Diana eerst ontmoeten en kennismaken met haar Restorative Yoga methode dan kan dat tijdens één van haar workshops door heel Nederland. Naar de workshops. Of je kunt een online live les boeken op maandagochtend. Je kunt ook een gratis video-opname aanvragen waarin ze uitleg geeft over deze opleiding. Op vrijdagmiddag 4 februari is er een online introductieworkshop via Zoom met uitleg over de opleiding. Via mail kun je je aanmelden.

Modules

Basis Module 1

Praktijk

 • het zelf ervaren van Restorative Yoga staat in deze module centraal
 • beginners poses
 • het ondersteunen van de poses
 • mindfulness bodyscan integreren in de poses
 • verschillende meditatietechnieken ervaren

Theorie

 • de werking van Restorative Yoga; de theorie van de relaxation response
 • uitwerking op lichaam en geest
 • stress versus ontspanning
 • anatomie van het zenuwstelsel & polyvagale theorie
 • wisselwerking tussen gedachten, gebeurtenissen, emoties en gedrag
 • de pijlers van Restorative Yoga
 • wat is mindfulness
 • het belang van mindfulness in Restorative Yoga

Basis Module 2

Praktijk

 • meditatie en ervaren Restorative Yoga poses
 • het gebruik van de hulpmiddelen: bolsters, dekens, kussens, riemen
 • het zelf oefenen met ondersteunen m.b.v. de hulpmiddelen
 • oefenen met de opbouw van een pose
 • transities tussen de poses
 • alternatieve poses bij lichamelijke beperkingen, contra-indicaties

Theorie

 • Boedhhistische psychologie: de zaadjes van vreugde water geven en pijnlijke zaadjes transformeren
 • inzicht in beperkende overtuigingen
 • verbale instructies: mindful en adem bewustzijn
 • de opbouw van een pose: volgorde van verbale instructies
 • het gebruik van de adem 
 • omgaan met stress

Verdieping Module 1

Praktijk

 • meditatie en ervaren van Restorative Yoga poses
 • verbale instructies (trauma-sensitief)
 • negatieve gedachten en belemmerende patronen
 • gebruik van pranayama en meditatie
 • ruimte maken in spanningsgebieden  m.b.v. adembeweging en visualisatie

Theorie

 • de opbouw van een RY les: van centreren tot savasana
 • integreren van geschikte ontspanningstechnieken en meditatie
 • mindful, onderzoekend en uitnodigend taalgebruik
 • wel/geen gebruik van muziek
 • hoe om te gaan met energetische/emotionele ontladingen
 • verdiepen van je eigen beoefening

Verdieping Module 2

Praktijk

 • meditatie en ervaren van Restorative Yoga poses
 • oefenen met les geven van een pose
 • verfijnen van verbale instructies

Theorie

 • verdiepen van je eigen beoefening
 • helende series bij verschillende klachten
 • herkennen van stress signalen
 • aanspreken van het zelfherstellend vermogen
 • zelfkennis: voor jezelf zorgen, gezonde leefstijl
 • balans tussen draagkracht en draaglast
 • voor welke doelgroepen is RY geschikt
 • tips om een RY praktijk op te zetten

Praktische informatie

Plaats, tijden, data & locatie

Vlissingen

Voorjaar 2022  online & offline
Lestijden:
vrijdag 13.15-18.45 uur
Indien de les alleen online plaatsvindt, starten we eerder:
vrijdag 12.30-18.00 uur
zaterdag 09.00-17.00 uur
zondag 09.00-13.30 uur

Module 1 Basis:
29, 30 april, 1 mei 2022
Module 2 Basis:
3, 4, 5 juni 2022

Verdieping modules zijn in november en december, zie data van het najaar.

Vlissingen

Najaar 2022 online & offline
Lestijden:
les in de zaal/combi zaal & online:
vrijdag 13.15-18.45 uur
bij online starten we eerder:
vrijdag 12.30-18.00 uur
zaterdag 09.00-17.00 uur
zondag 09.00-13.30 uur

Module 1 Basis:
23, 24, 25 september 2022
Module 2 Basis:
21,22,23 oktober 2022
Module 1 Verdieping:
11, 12, 13 november 2022
Module 2 Verdieping:
9, 10, 11 december 2022

Locatie

De sfeervolle yogastudio van Yoga Sadhana
St Jacobsstraat 8, 4381 EL Vlissingen

Overnachten is tegen betaling mogelijk in het bovengelegen appartement.
Info: mail, of tel. 06-22653930, Sascha Pfeifer van Yoga Sadhana
klik hier voor foto’s

Live online verbinding

Live streaming via Zoom.

Docent

Diana van der Gaast (www.yogaflow.nl)
Meer over Diana

Meenemen

3 hoofdkussentjes, oogmasker/shawl, 2 handdoeken (waarvan 1 badlaken), 2 dekens, pen en papier, avondeten/ lunch.

Aantal deelnemers

Maximaal 10 deelnemers per module, zodat het individuele begeleidingsproces gewaarborgd is.

Certificaat

Deelnemers ontvangen bij deelname aan alle lessen en het maken en insturen van de huiswerkopdrachten een certificaat ‘Restorative Yoga Bijscholing Basis/Verdieping’.

zachtheid, zelfzorg, ontspannen, onthaasten

Restorative Yoga Specialisatie nieuwsbrief voor yogadocenten

 

Wil je op de hoogte gehouden worden over Restorative Yoga, wetenswaardigheden, workshops en opleiding?
Schrijf je dan in voor deze speciale nieuwsbrief voor yogadocenten.

dit veld niet invullen s.v.p.

menu