fbpx

Begeleid je cursisten naar ontspanning en werkelijk herstel van stress

Yogapraktijk Yogaflow

Restorative Yoga specialisatie op locatie of online

Restorative Yoga specialisatie, opleiding voor docenten. Door de VYN erkend, en levert 60 bijscholingspunten op voor 4 modules. In voor- en najaar in Vlissingen of via live online Zoom verbinding. Als je kiest voor online, dan is wel een vereiste dat je de 1e module aanwezig bent in Vlissingen (i.v.m. het belang van mens tot mens verbinden en kennismaking), de andere modules kun je vervolgens vanuit huis volgen. Of je volgt alle modules op lokatie in Vlissingen. Bel of mail gerust om te overleggen.

Deze Restorative Yoga specialisatie is voor yogadocenten, yogadocenten in opleiding, en andere professionals zoals mindfulnesstrainers, ontspanningscoaches en fysiotherapeuten.  De modules kunnen ook ter verdieping gevolgd worden door yoga-beoefenaars die geen docent zijn (in overleg). Omdat Restorative Yoga een meditatief karakter heeft en een oefening in mindfulness is, wordt  er naast het leren van het ondersteunen in de poses, ook aandacht  besteed  aan verschillende meditaties die je in deze vorm van yoga kunt integreren. Je leert didactische vaardigheden o.a. volgens de oefeningen en theorie uit de 8-weekse Mindfulness Training, die als een rode draad door deze specialisatie loopt.

Specifieke Restorative Yoga methode

Doel van Restorative Yoga is d.m.v. vertraging en verzachting tot ontspanning en verstilling te komen. Het taalgebruik van de docent is daar een weerspiegeling van. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het leren gebruiken van uitnodigende, onderzoekende, mindfulle verbale (Nederlandse) instructies. Ook leer je m.b.v. de adem ruimte te creëren in gebieden waar spanning wordt vastgehouden. Diana heeft deze specifieke Restorative Yoga methode zelf ontwikkeld.

De ontwikkeling tot Restorative Yoga docent vraagt een bereidheid om je tijd en aandacht te investeren in het thuis oefenen. Deze opleiding is verspreid over 4 modules in 12 dagen, zodat je je werkelijk kunt specialiseren in RY en je de kans krijgt zelf tot vertraging en verzachting te komen. Tijdens de opleiding is er veel persoonlijke aandacht voor de deelnemers.

Ervaring van een deelnemer:

Verfijning en verdieping
De Restorative Yoga opleiding heb ik als een mooie diepgaande opleiding ervaren. Een prachtige opbouw en de theorie heel uitgebreid, maar ook het ervaren staat centraal. Doorleving en beklijving van de stof is noodzaak. Deze opleiding is dan ook geen cursus, het is echt een proces wat tijd vergt. Diana gaat voor kwaliteit en staat daar ook voor! En dat werkt ook door in je yogalessen die je al geeft. Verfijning in taalgebruik en bewustwording, verdieping. En prachtig de mindfulnesstraining in de Restorative yoga verweven. Ik raad dan ook de Restorative yoga opleiding zeker aan! Blij deze opleiding te hebben gedaan om deze mooie herstellende vorm van yoga door te kunnen en mogen geven! Diana dank voor je mooie lessen die je ons hebt gegeven, de verfijning en kwaliteit! En voor wie je bent! Genoten … van de prachtige groep yogadocenten – met elkaar zoveel gedeeld, van jou als docent en de Restorative yoga voelbaar in mijn hart…

Corrine Schot, yogadocent (vyn), december 2019
www.yogaherbsandflow.nl 

Verdieping voor je docentschap

De scholing bestaat uit 4 modules, verdeeld over 4 weekenden (vrijdagmiddag, zaterdag en zondag), gemiddeld 1 x per maand. Deze specialisatie wordt 2 x per jaar aangeboden.
De  modules  kunnen  alleen  in  opvolgende  volgorde  bijgewoond worden. Het is mogelijk  om  per blokje van 2 modules de specialisatie over verschillende  jaren te verspreiden. Je leert zelfstandig Restorative Yoga les geven aan een groep  en individueel. Daarnaast is het zowel een verdieping voor je docentschap als wel voor je persoonlijke ontwikkeling. Deze specialisatie zal ongeveer 7 oefen/studie uren per week van je vragen. Een vereiste voor deelname is dat je voor aanvang van de 1e module een Restorative Yoga les hebt gevolgd, zodat je al hebt kunnen ervaren wat het inhoudt. Na afronding van de specialisatie is er jaarlijks de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘Opfrisdag’.

Persoonlijke begeleiding

Inbegrepen is per module een uitgebreide syllabus met o.a. theorie over het zenuwstelsel, stress, ontspanningsreactie, mindfulness, trauma-sensitief taalgebruik, opbouw van een pose en les, draagkracht en draaglast, enz. (zie ook hieronder bij de modules). De uitgevoerde poses per les ontvang je in tekeningen en foto’s. Na module 1 krijg je een audio opgestuurd van een volledige Restorative Yoga les met uitgeschreven verbale instructies als oefenmateriaal, alsook een bodyscan. Je ontvangt persoonlijke begeleiding o.a. d.m.v. feedback na het insturen van een ingesproken audio van een pose. Inbegrepen is ook een heerlijke vegetarische soep bij de lunch op zaterdag en zondag en iedere dag thee met wat lekkers.

Wat is Restorative Yoga?

Restorative (herstellende) Yoga  is een yoga vorm die geen inspanning vraagt.  Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer  meditatief  dan actief. Je lichaam wordt   ondersteund  door  kussens  en  dekens,  hierdoor word je uitgenodigd om spierspanning los te  laten  en  diep  te ontspannen. De  poses  worden   langer  aangehouden  -soms wel  15 minuten-   dan  in  een  Hatha Yoga les,  zodat  je  van de  ‘doe-modus’ over  kunt  schakelen naar  de  ‘zijn-modus’.
De  focus  is  op  de  ademhaling  en  de  hele  les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren  van  het parasympatische  zenuwstelsel  zodat  je optimaal kunt ontspannen. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens er voor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan.
Deze yoga vorm is geschikt bij stress gerelateerde klachten, maar ook bijvoorbeeld  voor vrouwen in de overgang en bij herstel van een blessure of ziekte.
Kortom, als  je  behoefte  hebt  aan  zachtheid  en ontspanning.  Restorative Yoga  is een tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga.
Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, ontspannen en onthaasten.

Eerst kennismaken met Diana?

Wil je Diana eerst ontmoeten en kennismaken met haar Restorative Yoga methode dan kan dat tijdens één van haar workshops door heel Nederland. Naar de workshops.

Modules

Module 1

Praktijk

 • het zelf ervaren van Restorative Yoga staat in deze module centraal
 • beginners en gevorderden poses
 • verschillende meditatietechnieken ervaren

Theorie

 • de werking van Restorative Yoga; de theorie van de relaxation response
 • uitwerking op lichaam en geest
 • stress versus ontspanning (o.a. anatomie van het zenuwstelsel)
 • wisselwerking tussen gedachten, gebeurtenissen, emoties en gedrag
 • de pijlers van Restorative Yoga
 • het belang van mindfulness

Module 2

Praktijk

 • meditatie en ervaren Restorative Yoga poses
 • het gebruik van de hulpmiddelen: bolsters, dekens, kussens, riemen
 • het zelf oefenen met ondersteunen m.b.v. de hulpmiddelen
 • oefenen met de opbouw van een pose
 • volgorde van de poses en transities
 • alternatieve poses bij lichamelijke beperkingen, contra-indicaties

Theorie

 • didactische vaardigheden (o.a. innerlijke houding, stemgebruik)
 • verbale instructies: mindful, onderzoekend en uitnodigend
 • de opbouw van een pose: volgorde van verbale instructies
 • het gebruik van de adem en visualisaties
 • omgaan met stress

Module 3

Praktijk

 • meditatie en ervaren Restorative Yoga poses
 • oefenen met verbale instructies en les geven aan de groep
 • herhalen taalgebruik
 • negatieve gedachten en belemmerende patronen
 • gebruik van pranayama en meditatie
 • ruimte maken in spanningsgebieden  m.b.v. adembeweging

Theorie

 • de opbouw van een RY les: van centreren tot savasana
 • integreren van geschikte ontspanningstechnieken en meditatie
 • wel/geen gebruik van muziek
 • hoe om te gaan met energetische/emotionele ontladingen
 • verdiepen van je eigen beoefening

Module 4

Praktijk

 • meditatie en ervaren Restorative Yoga poses
 • oefenen met les geven aan de groep
 • praktijktoets (1 pose lesgeven aan de groep)

Theorie

 • verdiepen van je eigen beoefening
 • helende series bij verschillende klachten
 • herkennen van stress signalen
 • aanspreken van het zelfherstellend vermogen
 • zelfkennis: voor jezelf zorgen, gezonde leefstijl
 • balans tussen draagkracht en draaglast

Praktische informatie

Plaats, tijden, data & locatie

Vlissingen

Najaar 2020 
Lestijden:
vrijdag 13.30-18.30 uur
bij online starten we eerder:
vrijdag 12.30-17.30 uur
zaterdag 09.00-17.00 uur
zondag 09.00-16.30 uur

Module 1:
18, 19, 20 september 2020
Module 2:
16, 17, 18 oktober 2020
Module 3:
13, 14, 15 november 2020
Module 4:
11, 12, 13 december 2020

Vlissingen

Voorjaar 2021 
Lestijden:
vrijdag 13.30-18.30 uur
bij online starten we eerder:
vrijdag 12.30-17.30 uur
zaterdag 09.00-17.00 uur
zondag 09.00-16.30 uur

Module 1:
26, 27, 28 maart 2021
Module 2:
23, 24, 25 april 2021
Module 3:
28, 29, 30 mei 2021
Module 4:
25, 26, 27 juni 2021

Locatie

De sfeervolle yogastudio van Yoga Sadhana
St Jacobsstraat 8, 4381 EL Vlissingen

Overnachten is tegen betaling mogelijk in het bovengelegen appartement.
Info: mail, of tel. 06-22653930, Sascha Pfeifer van Yoga Sadhana
klik hier voor foto’s

Live online verbinding

Live streaming vanuit Yoga Sadhana via Zoom.

Docent

Diana van der Gaast (www.yogaflow.nl)
Meer over Diana

Meenemen

3 hoofdkussentjes, oogmasker/shawl, 2 handdoeken (waarvan 1 badlaken), 2 dekens, pen en papier, avondeten/ lunch.

Aantal deelnemers

Minimaal 6 deelnemers, maximaal 12 deelnemers per module, zodat het individuele begeleidingsproces gewaarborgd is.

Certificaat

Deelnemers ontvangen bij deelname aan alle lessen en na het slagen van de praktijktoets (lesgeven van 1 pose) een certificaat ‘Restorative Yoga Specialisatie’  met  60  VYN  punten (4 modules). 

zachtheid, zelfzorg, ontspannen, onthaasten

Restorative Yoga Specialisatie nieuwsbrief

 

Wil je op de hoogte gehouden worden over Restorative Yoga, wetenswaardigheden, workshops en opleiding?
Schrijf je dan in voor deze speciale nieuwsbrief voor yogadocenten.

dit veld niet invullen s.v.p.

menu