Restorative Yoga specialisatie

Restorative Yoga specialisatie, opleiding voor docenten.
Door de VYN erkend, en levert 60 bijscholingspunten op voor 4 modules.

Vanaf juni 2020 ook in Amersfoort! In voor- en najaar in Vlissingen.

Deze Restorative Yoga specialisatie is voor yogadocenten en yogadocenten in opleiding (in overleg met Diana). De modules kunnen ook ter verdieping gevolgd worden door yoga-beoefenaars die geen docent zijn (in overleg). Omdat Restorative Yoga een meditatief karakter heeft en een oefening in mindfulness is, wordt  er  naast het leren van het ondersteunen in de poses, ook aandacht  besteed  aan verschillende  meditaties die je in deze vorm van yoga kunt integreren. Je leert didactische vaardigheden o.a. volgens de oefeningen en theorie uit de 8-weekse Mindfulness Training, die als een rode draad door deze specialisatie loopt.

Doel van Restorative Yoga is d.m.v. vertraging en verzachting tot ontspanning en verstilling te komen. Het taalgebruik van de docent is daar een weerspiegeling van. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het leren gebruiken van uitnodigende, onderzoekende, mindfulle verbale (Nederlandse) instructies. Ook leer je m.b.v. de adem ruimte te creëren in gebieden waar spanning wordt vastgehouden. Diana heeft deze specifieke Restorative Yoga methode zelf ontwikkeld.

De ontwikkeling tot Restorative Yoga docent vraagt een bereidheid om je tijd en aandacht te investeren in het thuis oefenen. Deze opleiding is verspreid over 4 modules in 12 dagen, zodat je je werkelijk kunt specialiseren in RY en je de kans krijgt zelf tot vertraging te komen. Tijdens de opleiding is er veel persoonlijke aandacht voor de deelnemers.

De scholing bestaat uit 4 modules, verdeeld over 4 weekenden (vrijdagmiddag, zaterdag en zondag), gemiddeld 1 x per maand. Deze specialisatie wordt 2 x per jaar aangeboden.
De  modules  kunnen  alleen  in  opvolgende  volgorde  bijgewoond worden. Het is mogelijk  om  per blokje van 2 modules de specialisatie over verschillende  jaren te verspreiden. Je leert zelfstandig Restorative Yoga les geven aan een groep  en individueel. Daarnaast is het zowel een verdieping voor je docentschap als wel voor je persoonlijke ontwikkeling. Deze specialisatie zal ongeveer 7 oefen/studie uren per week van je vragen. Een vereiste voor deelname is dat je voor aanvang van de 1e module een Restorative Yoga les hebt gevolgd, zodat je al hebt kunnen ervaren wat het inhoudt. Na afronding van de specialisatie is er jaarlijks de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘Opfrisdag’.

Inbegrepen is per module een uitgebreide syllabus met o.a. theorie over het zenuwstelsel, stress, ontspanningsreactie, mindfulness, trauma-sensitief taalgebruik, opbouw van een pose en les, draagkracht en draaglast, enz.(zie ook hieronder bij de modules). De uitgevoerde poses per les ontvang je in tekeningen en foto’s. Na module 1 krijg je een audio opgestuurd van een volledige Restorative Yoga les met uitgeschreven verbale instructies als oefenmateriaal, alsook een bodyscan. Je ontvangt persoonlijke begeleiding o.a. d.m.v. feedback na het insturen van een ingesproken audio van een pose. Inbegrepen is ook een heerlijke vegetarische soep bij de lunch (in Vlissingen) op zaterdag en zondag en iedere dag thee met wat lekkers.

Bekijk je deze pagina via je mobiele telefoon, draai dan je telefoon horizontaal (landscape) om de data en prijzen onder aan de pagina te zien.

Wat is Restorative Yoga?

Restorative (herstellende) Yoga  is een yoga vorm die geen inspanning vraagt.  Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer  meditatief  dan actief. Je  lichaam wordt   ondersteund  door  kussens  en  dekens,  hierdoor  word   je  uitgenodigd   om   spierspanning los   te  laten  en  diep  te  ontspannen.   De  poses  worden   langer  aangehouden  -soms wel  15 minuten-   dan  in  een  Hatha Yoga les,  zodat  je  van de  ‘doe-modus’   over  kunt  schakelen   naar  de  ‘zijn-modus’.
De  focus  is  op  de  ademhaling  en  de  hele  les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren  van  het parasympatische  zenuwstelsel  zodat  je optimaal  kunt  ontspannen. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens er voor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan.
Deze  yoga vorm  is  geschikt bij stress gerelateerde klachten, maar ook bijvoorbeeld  voor vrouwen in de overgang en bij herstel van  een  blessure of  ziekte.
Kortom, als  je  behoefte  hebt  aan  zachtheid  en ontspanning.  Restorative Yoga  is een tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga.
Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, ontspannen en onthaasten.

Wil je eerst kennismaken met Restorative Yoga en Diana, dan kun je je aanmelden voor 1 van onderstaande workshops:

Bijscholing Restorative Yoga – Oosterbeek

Introductie workshop (5 bijscholingspunten VYN), ’s ochtends en ’s middags een Restorative Yoga les en informatie over de totstandkoming van de ontspannings reactie door deze vorm van yoga.
Locatie:  Centrum Zweiersdal, Weverstraat 65, Oosterbeek
Kosten: € 92,50 p.p.  inclusief hand-out
Data: zaterdag 6 juni 2020, 10.30-16.30 uur
Aanmelden: info@zweiersdal.nl, www.zweiersdal.nl 

Introductieworkshop Restorative Yoga – Aadorp

Introductie workshop, ’s ochtends en ’s middags een Restorative Yoga les en informatie over de totstandkoming van de ontspannings reactie door deze vorm van yoga.
Locatie:  Het Zentrum, Albardastraat 16,  Weverstraat 65, Aadorp
Kosten: € 97,50 p.p.  inclusief hand-out
Data: zaterdag 28 maart 2020,  11.00 – 17.00 uur
Aanmelden:info@hetzentrum.com

Opfrisdag voor RY docenten – Vlissingen

s’Ochtends en ’s middags een Restorative Yoga les en informatie over de nieuwe inzichten betreffende het autonome zenuwstelsel: Polyvagale Theorie. Ruimte voor vragen en delen van ervaringen m.b.t. het lesgeven.
Locatie:  Yoga Sadhana, St Jacobsstraat 8, Vlissingen
Kosten: € 112,50 p.p. (excl BTW)  inclusief hand-out
Data: zaterdag 20 juni 2020,  09.30 – 17.00 uur
Aanmelden: info@yogaflow.nl

De specialisatie bestaat uit 4 modules

 Module 1

Praktijk
– het zelf ervaren van Restorative Yoga staat in deze module centraal
– beginners en gevorderden poses
– verschillende meditatietechnieken ervaren

Theorie
– de werking van Restorative Yoga; de theorie van de relaxation response
– uitwerking op lichaam en geest
– stress versus ontspanning (o.a. anatomie van het zenuwstelsel)
– wisselwerking tussen gedachten, gebeurtenissen, emoties en gedrag
– de pijlers van Restorative Yoga
– het belang van mindfulness

Module 2

Praktijk
– meditatie en ervaren Restorative Yoga poses
– het gebruik van de hulpmiddelen: bolsters, dekens, kussens, riemen
– het zelf oefenen met ondersteunen m.b.v. de hulpmiddelen
– oefenen met de opbouw van een pose
– volgorde van de poses en transities
– alternatieve poses bij lichamelijke beperkingen, contra-indicaties

Theorie
– didactische vaardigheden (o.a. innerlijke houding, stemgebruik)
– verbale instructies: mindful, onderzoekend en uitnodigend
– de opbouw van een pose: volgorde van verbale instructies
– het gebruik van de adem en visualisaties
– omgaan met stress

Module 3

Praktijk
– meditatie en ervaren Restorative Yoga poses
– oefenen met verbale instructies en les geven aan de groep
– herhalen taalgebruik
– negatieve gedachten en belemmerende patronen
– gebruik van pranayama en meditatie
– ruimte maken in spanningsgebieden  m.b.v. adembeweging

Theorie
– de opbouw van een RY les: van centreren tot savasana
– integreren van geschikte ontspanningstechnieken en meditatie
– wel/geen gebruik van muziek
– hoe om te gaan met energetische/emotionele ontladingen
– verdiepen van je eigen beoefening

Module 4

Praktijk
– meditatie en ervaren Restorative Yoga poses
– oefenen met les geven aan de groep
– praktijktoets (1 pose lesgeven aan de groep)

Theorie
– verdiepen van je eigen beoefening
– helende series bij verschillende klachten
– herkennen van stress signalen
– aanspreken van het zelfherstellend vermogen
– zelfkennis: voor jezelf zorgen, gezonde leefstijl
– balans tussen draagkracht en draaglast

Zeeland

Deelnemers aan de modules ervaren het als een retraite voor zichzelf (vooral de 1e en 2e module). Mede doordat de boulevard en strand op loopafstand zijn en je na de lessen heerlijk uit kunt waaien en genieten van de rust en de frisse Zeeuwse zeelucht.