fbpx
Opfrisdag Restorative Yoga Bijscholing voor yogadocenten de 5 veiligheidsankers
workshops Yogaflow Diana van der Gaast

Datum & Tijd

Lokatie

Kosten

Aanmelden

Docente

Diana van der Gaast

  • Yogadocente,
    gespecialiseerd in Restorative Yoga
  • Mindfulness trainer

Opfrisdag Restorative Yoga Bijscholing voor yogadocenten de 5 veiligheidsankers

Ieder mens kent een aantal ervaringen van fundamentele veiligheid. Het zijn als het ware oerervaringen van gedragen zijn en vertrouwen. Wat zijn deze oerervaringen?
Bij Restorative Yoga werken we al met 2 van deze oerervaringen die we veiligheidsankers noemen:

  • de ervaring van zwaartekracht
  • het besef dat de ademhaling vanzelf gaat

In deze workshop gaan we dit ervaren en laat ik je ook kennismaken met de 3 andere veiligheidsankers. Deze kunnen we gebruiken in meditatieve oefeningen en een aantal kunnen we integreren tijdens de Restorative houdingen. Zonder een gevoel van veiligheid kan er geen ontspanning ontstaan. Met de oefeningen kun je een veilige bedding bieden voor je cursisten om vanuit de veilige modus ontspanning toe te laten.

’80 procent van alle communicatie in het zenuwstelsel gaat van het lichaam naar de hersenen. Zolang het lichaam zich niet veilig voelt (gespannen) zal het aan de hersenen blijven melden dat er gevaar is en zullen de hersenen de stress respons blijven activeren. Daarom dient traumatherapie primair (maar daarom niet exclusief) met het lichaam te werken. Het ontladen van diepe spanning (tot in de hersenstam) betekent voor het lijf dat het opnieuw veilig is. Dan pas wordt de chronische stress cyclus doorbroken. Het is alleen een viscerale communicatie naar de hersenstam die het alarm kan afzetten. Denken ‘ik ben veilig’ kan dat niet.’
– J. Bommerez –

Vandaar dat wij via het lichaam gaan werken met de 5 veiligheidsankers om vanuit de veilige modus in ontspanning te geraken.

Deze workshop is ervaringsgericht met theoretische onderbouwing en je ontvangt een e-reader. Oefeningen komen uit de trauma sensitieve lichaamsgerichte mindfulness. Je kunt ze in al je lessen integreren.
Kom je verkennen hoe jij de 5 veiligheidsankers ervaart?

menu