fbpx

De krachtige uitwerking van een zachte aanpak

Restorative Yoga

Nog steeds ben ik enthousiast over mijn meest favoriete Yoga vorm, Restorative Yoga. Het mooie ervan vind ik dat zo’n zachte ‘aanpak’ zo’n krachtige uitwerking heeft.

Nog even in het kort, mocht je het niet kennen, wat Restorative Yoga (RY) is: een meditatieve, zachte vorm van yoga waarbij je wordt ondersteund door kussens en de naam de uitwerking ervan weergeeft, namelijk herstellend. RY werkt herstellend bij stress en stress-gerelateerde klachten en draagt ook bij aan je herstel als je een blessure hebt en na ziekte of een operatie. Dit is omdat het door de ontspanning die ontstaat de stresshormonen doet dalen en je zenuwstelsel de omschakeling maakt naar het ‘rust-en-verteer’ systeem waardoor o.a. je immuunsysteem optimaler kan functioneren, wondherstel versnelt en je spijsvertering verbetert.

 De uitwerking van mijn Restorative Yoga methode is zo krachtig door zijn 3-ledige aanpak:

  1. Mindfulness meditatie
  2. Lichaamshouding die je aanneemt
  3. Adembewustzijn en ademruimte

Negatieve effecten van stress reduceren

Meditatie wordt m.b.v. RY makkelijk gemaakt. Je hoeft namelijk niet een, voor sommigen moeilijke, kleermakerszit aan te nemen, maar je mag erbij gaan liggen. Hoe relaxed is dat?! Comfortabel ondersteund door kussens neemt de yogadocent je mee middels begeleide mindfulness meditatie naar verstilling van je ‘mind’. Vele onderzoeken zijn er al geweest die de positieve effecten van meditatie bewezen hebben. Emeritus hoogleraar Pierre Capel benoemt zelfs dat het een positieve invloed heeft op je genen en veroudering doet vertragen. In onze drukke agenda hebben we allemaal regelmatig een rustmoment nodig om de negatieve effecten van stress te reduceren om onze geest gezond te laten functioneren.

Yoga staat bekend om zijn asana’s, oftewel lichaamshoudingen. In RY zijn die heel eenvoudig en liggend, waarbij je een minuut of 10 `a 20 rust terwijl je wordt ondersteund door kussens. We maken gebruik van houdingen die spanning vrij maken in de meest gangbare spanningsplekken, zoals je nek, schouders en rug. Door hier weer ruimte te maken kan ook spanningshoofdpijn oplossen.

Yoga is geen yoga als de adem er niet bij betrokken wordt, en in RY speelt adembewustzijn, en vooral het uitnodigen van de adembeweging (d.m.v. focus op de adem) in spanningsgebieden, een grote rol. Het maakt daardoor fysieke spanning los en bijkomend voordeel is dat je er ook nog soepeler van wordt.

Deze combinatie van  mindfulness meditatie, comfortabele houding, adembewustzijn en -ruimte  zorgt voor diepe ontspanning. Na afloop ben je uitgerust en opgeladen en beschik je over (krachtige) energie om je weer bezig te kunnen houden met de alledaagse zaken.

Auteur

Diana heeft al 20 jaar ervaring in het geven van verschillende Yoga lessen.
De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in Restorative Yoga waarin meditatie de rode draad is.

Wekelijkse online
Hatha- en Restorative Yogalessen

blog Yogaflow online lessen

Workshops & retraites

Online programma
Van gespannen naar ontspannen

Gratis audio van schouder-opener

Klik hieronder voor de gratis audio opname van de schouder-opener die spanning vrijmaakt in rug-, nek- en schoudergebied en je tot diepe ontspanning brengt.

menu