fbpx

Rust in je hoofd

Overdosis aan prikkels

Heb jij dat ook weleens, dat je hoofd tolt van de vele gedachten? Tijdens mijn yogalessen benoem ik weleens dat we wel 60.000 gedachten per dag hebben. Laatst hoorde ik Drs. Henk Fransen tijdens een interview vertellen dat die gegevens dateren uit een onderzoek in de jaren 70, en dat we tegenwoordig wel 120.000 gedachten per dag kunnen hebben. 120.000!!! Het is dus verdubbeld, en wel doordat we zoveel dagelijkse prikkels erbij hebben gekregen door o.a. computergebruik en sociale media. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone die veelvuldig wordt gebruikt en velen van ons zitten ook nog eens regelmatig op Facebook. Al die extra prikkels, waar we in de vorige eeuw geen ‘last’ van hadden, bezorgen ons nu regelmatig een overdosis aan informatie. Ons brein heeft soms moeite om dit allemaal te verwerken.

De hele dag ‘aanstaan’

Eigenlijk heeft ons brein regelmatig een rustmoment nodig om op te laden. In de wekelijkse yogalessen doen we dit middels de mindfulness meditaties en de eindontspanning. Ook thuis kun je dagelijks zo’n rustmoment inlassen. Discipline om dagelijks te gaan zitten of liggen om je rust te pakken kan een uitdaging zijn. Hoe is dat voor jou? Neem jij dagelijks een moment rust, bijvoorbeeld in de vorm van een korte siësta (die niet voor niets weleens een ‘powernap’ wordt genoemd), een adem-meditatie, ontspanningsoefening, of zomaar niets doen en wat voor je uit staren? Of ben jij altijd in de weer, en sta je de hele dag ‘aan’?

Piekergedachten

Wat nu als je hoofd in de piekermodus staat en dat je door al die gedachten die rondrazen in je hoofd, je bijna niet durft om een rustmoment in te bouwen omdat je anders geconfronteerd wordt met die hele maalstroom aan gedachten en de gevoelens die daardoor worden opgeroepen?
Iets wat ik me nog goed herinner uit de tijd dat ik in 1 van mijn depressieve periodes verkeerde. Ik werd bijna gek van al die zich steeds weer herhalende negatieve, piekergedachten. Om moedeloos van te worden.

Mindfulness

Mindfulness was mijn redding. Ik leerde dat ik mijn gedachten niet ben, dat gedachten komen en gaan (jawel, 120.000 per dag 😉), dat gedachten wel echt zijn maar niet perse waar en ik ze dus niet zomaar hoefde te geloven. En ik leerde d.m.v. een eenvoudige mindfulness concentratie oefening op de adem, hoe het rustiger kon worden in  mijn hoofd.

Wil je dit ook ervaren? In het online programma ‘Van gespannen naar ontspannen’ zit, naast vele andere ontspanningsoefeningen, deze mindfulness oefening.

Gun jij jezelf zo’n dagelijks rustmoment om te kunnen ontspannen en opladen? Ja toch!? Je brein snakt ernaar. En je zenuwstelsel zal je dankbaar zijn. Rust in je hoofd zorgt dat je met helderheid en frisse energie weer verder kunt met je bezigheden.
Ik wens je vele fijne rustmomenten toe en even zovele plezierige bezigheden.

Auteur

Diana heeft al 20 jaar ervaring in het geven van verschillende Yoga lessen.
De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in Restorative Yoga waarin meditatie de rode draad is.

Wekelijkse online
Hatha- en Restorative Yogalessen

blog Yogaflow online lessen

Workshops & retraites

Online programma
Van gespannen naar ontspannen

menu